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Please use this identifier to cite or link to this item: https://repositorio.museu-goeldi.br/handle/mgoeldi/2624
metadata.dc.type: Artigo de Periódico
Title: Supercritical CO2 extraction of uxi (Endopleura uchi) oil: Global yield isotherms, fatty acid profile, functional quality and thermal stability
Other Titles: Extração de óleo de uxi (Endopleura uchi) com CO2 supercrítico: isotermas de rendimento global, perfil de ácidos graxos, qualidade funcional e estabilidade térmica
metadata.dc.creator: Pinto, Rafael Henrique Holanda
Andrade, Eloisa Helena de Aguiar
metadata.dc.description.resumo: In this research, uxi (Endopleura uchi) oil was obtained via supercritical CO2 extraction in order to promote the valorization of the species in the industrial scenario, showing the potential of its oil as a functional food. The oil was extracted at temperatures of 40 and 60 ◦C and pressures of 200−400 bar. The highest yield was obtained at 60 ◦C / 400 bar (24.48 ± 0.20 %) in db. The oil showed a composition with predominance of oleic acid (n-9), as well as a stable thermal behavior up to 300 ◦C. The uxi oil obtained via supercritical CO2 is presented as a potential product for the food industry due to its good functional quality.
Abstract: Nesta pesquisa, o óleo de uxi (Endopleura uchi) foi obtido via extração com CO2 supercrítico com o objetivo de promover a valorização da espécie no cenário industrial, mostrando o potencial do seu óleo como alimento funcional. O óleo foi extraído em temperaturas de 40 e 60 ◦C e pressões de 200−400 bar. O maior rendimento foi obtido a 60 ◦C / 400 bar (24,48 ± 0,20 %) em db. O óleo apresentou uma composição com predominância de ácido oleico (n-9), bem como um comportamento térmico estável até 300 ◦C. O óleo de uxi obtido via CO2 supercrítico se apresenta como um produto potencial para a indústria alimentícia devido à sua boa qualidade funcional.
Keywords: Amazon
Functional food
Supercritical CO2
Bioactive compounds
Uxi
metadata.dc.subject.cnpq: CNPQ::CIENCIAS BIOLOGICAS::BOTANICA
metadata.dc.language: eng
metadata.dc.publisher.country: Brasil
Publisher: Museu Paraense Emílio Goeldi
metadata.dc.publisher.initials: MPEG
Citation: PINTO, Rafael Henrique Holanda et al. Supercritical CO2 extraction of uxi (Endopleura uchi) oil: Global yield isotherms, fatty acid profile, functional quality and thermal stability. The Journal of Supercritical Fluids, v. 165, n. 104932, 2020.
metadata.dc.rights: Acesso Aberto
URI: https://repositorio.museu-goeldi.br/handle/mgoeldi/2624
Issue Date: 13-Jun-2020
Appears in Collections:Botânica - Artigos Publicados em Periódicos

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