First report on the chemical composition, antioxidant capacity, and preliminary toxicity to Artemia salina L. of croton campinarensis Secco, A. Rosário & PE Berry (Euphorbiaceae) essential oil, and in silico study
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Editor
Museu Paraense Emílio Goeldi
Título:
Primeiro relato da composição química, capacidade antioxidante e toxicidade preliminar para Artemia salina L. do óleo essencial de Croton campinarensis Secco, A. Rosário & PE Berry (Euphorbiaceae) e estudo in silico
Descrição
Croton campinarensis Secco, A. Rosário & PE Berry is an aromatic species recently discovered
in the Amazon region. This study first reports the chemical profile, antioxidant capacity, and preliminary toxicity to A. salina Leach of the essential oil (EO) of this species. The phytochemical profile of the
essential oil was analyzed by gas chromatography (GC/MS) and (GC-FID). The antioxidant capacity
of the EO was measured by its inhibition of ABTS•+ and DPPH• radicals. Molecular modeling was
used to evaluate the mode of interaction of the major compounds with acetylcholinesterase (AChE).
The results indicate that the EO yield was 0.24%, and germacrene D (26.95%), bicyclogermacrene
(17.08%), (E)-caryophyllene (17.06%), and δ-elemene (7.59%) were the major compounds of the EO
sample. The EO showed a TEAC of 0.55 ± 0.04 mM·L −1 for the reduction of the ABTS•+ radical
and 1.88 ± 0.08 mM·L −1 for the reduction of the DPPH• radical. Regarding preliminary toxicity, the
EO was classified as toxic in the bioassay with A. salina (LC50 = 20.84 ± 4.84 µg·mL−1 ). Through
molecular docking, it was found that the majority of the EO components were able to interact with
the binding pocket of AChE, a molecular target related to toxicity evaluated in A. salina models; the
main interactions were van der Waals and π-alkyl interactions.
Resumo
Croton campinarensis Secco, A. Rosário & PE Berry é uma espécie aromática recentemente descoberta na região amazônica. Este estudo relata pela primeira vez o perfil químico, a capacidade antioxidante e a toxicidade preliminar para A. salina Leach do óleo essencial (EO) desta espécie. O perfil fitoquímico do óleo essencial foi analisado por cromatografia gasosa (GC/MS) e (GC-FID). A capacidade antioxidante do EO foi medida por sua inibição dos radicais ABTS•+ e DPPH• . A modelagem molecular foi usada para avaliar o modo de interação dos principais compostos com a acetilcolinesterase (AChE). Os resultados indicam que o rendimento do EO foi de 0,24%, e germacreno D (26,95%), biciclogermacreno (17,08%), (E)-cariofileno (17,06%) e δ-elemeno (7,59%) foram os principais compostos da amostra de EO. O EO apresentou um TEAC de 0,55 ± 0,04 mM·L −1 para a redução do radical ABTS•+ e 1,88 ± 0,08 mM·L −1 para a redução do radical DPPH•. Em relação à toxicidade preliminar, o EO foi classificado como tóxico no bioensaio com A. salina (CL50 = 20,84 ± 4,84 µg·mL−1 ). Por meio do docking molecular, foi descoberto que a maioria dos componentes do EO foram capazes de interagir com o bolso de ligação da AChE, um alvo molecular relacionado à toxicidade avaliada em modelos de A. salina; as principais interações foram as interações de van der Waals e π-alquil.
Palavras-chave
Citação
COSTA, Leonardo Souza da et al. First report on the chemical composition, antioxidant capacity, and preliminary toxicity to Artemia salina L. of croton campinarensis Secco, A. Rosário & PE Berry (Euphorbiaceae) essential oil, and in silico study. Antioxidants, v. 11, n. 12, p. 2410, 2022.
