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https://repositorio.museu-goeldi.br/handle/mgoeldi/2606
metadata.dc.type: | Artigo de Periódico |
Title: | Comparison of Volatile Profile and Antioxidant Activity of Piper divaricatum G. Meyer (Piperaceae) |
Other Titles: | Comparação do perfil volátil e atividade antioxidante de Piper divaricatum G. Meyer (Piperaceae) |
metadata.dc.creator: | Corpes, Rosana Andrade, Eloisa Helena de Aguiar et al |
metadata.dc.description.resumo: | In this study, P. divaricatum (Piperaceae) plants were subcultured by cuttings and cell tissue in order to carry out a comparison of the volatile profile, phenolic compounds, and antioxidante activity. Propagation by cuttings used vermiculite substrate and Murashige-Skoog (MS) médium in the absence of growth regulators and rooting started at 15 days of growth providing a higher number of plants after 90 days. In vitro propagation was performed using shoot apices as explants in MS media supplemented with 0.5 mg mL-1 BA (6-benzyladenine). Volatile profiles analyzed by gas chromatography-mass spectrometry (GC-MS) showed as main compounds methyl eugenol, E-β-ocimene, and β-elemene in the in vivo and in vitro cultures. Phenolic contents determined by the Folin-Ciocalteu method had no significant difference at the end of 90 days of growth displaying a good linear correlation with antioxidant activity and phenylpropanoids amounts (r > 0.7). However, the 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH) radical scavenging was higher for in vitro plants grown in comparison to in vivo plants cultured. |
Abstract: | Neste estudo, plantas de P. divaricatum (Piperaceae) foram subcultivadas por meio de estacas e tecido celular, a fim de realizar uma comparação do perfil volátil, compostos fenólicos e atividade antioxidante. A propagação por estaquia utilizou substrato vermiculita e meio Murashige-Skoog (MS) na ausência de reguladores de crescimento e o enraizamento iniciou-se aos 15 dias de crescimento proporcionando maior número de plantas após 90 dias. A propagação in vitro foi realizada utilizando ápices caulinares como explantes em meio MS suplementado com 0,5 mg mL-1 de BA (6-benziladenina). Perfis voláteis analisados por cromatografia gasosa-espectrometria de massas (GC-MS) mostraram como principais compostos metil eugenol, E-β-ocimeno e β-elemeno nas culturas in vivo e in vitro. Os teores fenólicos determinados pelo método Folin-Ciocalteu não apresentaram diferença significativa ao final dos 90 dias de crescimento apresentando boa correlação linear com atividade antioxidante e teores de fenilpropanóides (r > 0,7). No entanto, a eliminação do radical 2,2-difenil-1-picrilhidrazil (DPPH) foi maior para plantas cultivadas in vitro em comparação com plantas cultivadas in vivo. |
Keywords: | Vegetative propagation Micropropagation Essential oil Phenylpropanoids Phenolic compounds |
metadata.dc.subject.cnpq: | CNPQ::CIENCIAS BIOLOGICAS::BOTANICA |
metadata.dc.language: | eng |
metadata.dc.publisher.country: | Brasil |
Publisher: | Museu Paraense Emílio Goeldi |
metadata.dc.publisher.initials: | MPEG |
Citation: | CORPES, Rosana et al. Comparison of Volatile Profile and Antioxidant Activity of Piper divaricatum G. Meyer (Piperaceae). Journal of the Brazilian Chemical Society, v. 30, n. 11, p. 2291-2298, 2019. |
metadata.dc.rights: | Acesso Aberto |
URI: | https://repositorio.museu-goeldi.br/handle/mgoeldi/2606 |
Issue Date: | 6-Jun-2019 |
Appears in Collections: | Botânica - Artigos Publicados em Periódicos |
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