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https://repositorio.museu-goeldi.br/handle/mgoeldi/2675
Tipo: | Artigo de Periódico |
Título: | Analysis of chemical composition, antioxidant activity, and toxicity of essential oil from virola sebifera Aubl (Myristicaceae). |
Título(s) alternativo(s): | Análise da composição química, atividade antioxidante e toxicidade do óleo essencial de Virola sebifera Aubl (Myristicaceae) |
Autor(es): | Cruz, Jorddy Neves Andrade, Eloisa Helena de Aguiar |
Resumo: | Volatile oils or essential oils (EOs) were extracted from three V. sebifera samples (labeled as A, B, and C) in September 2018 and February 2019; the extraction process involved hydrodistillation of the leaves. The chemical compositions of the EOs were analyzed using gas chromatographymass spectrometry (GC/MS). The volatile components were identified by comparing their retention indices and mass spectra with standard substances documented in the literature (ADAMS). The antioxidant activity of the EOs was evaluated using 2, 2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH), while their toxicity was assessed using Artemia salina Leach. Molecular docking was utilized to examine the interaction between the major constituents of V. sebifera EO and acetylcholinesterase (AChE), a molecular target linked to toxicity in A. salina models. The EO obtained from specimen A, collected in September 2018, was characterized by being primarily composed of (E,E)-α-farnesene (47.57%), (E)-caryophyllene (12.26%), and α-pinene (6.93%). Conversely, the EO from specimen A, collected in February 2019, was predominantly composed of (E,E)-α-farnesene (42.82%), (E)-caryophyllene (16.02%), and bicyclogermacrene (8.85%), the EO from specimen B, collected in September 2018, primarily contained (E,E)-α-farnesene (47.65%), (E)-caryophyllene (19.67%), and α-pinene (11.95%), and the EO from the leaves collected in February 2019 was characterized by (E,E)-α-farnesene (23.57%), (E)-caryophyllene (19.34%), and germacrene D (7.33%). The EO from the leaves collected in September 2018 contained (E,E)-α-farnesene (26.65%), (E)-caryophyllene (15.7%), and germacrene D (7.72%), while the EO from the leaves collected in February 2019 was primarily characterized by (E,E)-α-farnesene (37.43%), (E)-caryophyllene (21.4%), and α-pinene (16.91%). Among these EOs, sample B collected in February 2019 demonstrated the highest potential for inhibiting free radicals, with an inhibition rate of 34.74%. Conversely, the EOs from specimen A exhibited the highest toxic potentials, with an lethal concentration 50 (LC50) value of 57.62 ± 1.53 µg/mL, while specimen B had an LC50 value of 74.72 ± 2.86 µg/mL. Molecular docking results suggested that hydrophobic interactions significantly contributed to the binding of the major compounds in the EO from sample B to the binding pocket of AChE. |
Abstract: | Óleos voláteis ou óleos essenciais (EOs) foram extraídos de três amostras de V. sebifera (rotuladas como A, B e C) em setembro de 2018 e fevereiro de 2019; o processo de extração envolveu a hidrodestilação das folhas. As composições químicas dos OEs foram analisadas usando cromatografia gasosa espectrometria de massa (GC/MS). Os componentes voláteis foram identificados comparando seus índices de retenção e espectros de massa com substâncias padrão documentadas na literatura (ADAMS). A atividade antioxidante dos OEs foi avaliada usando 2, 2-difenil-1-picrilhidrazil (DPPH), enquanto sua toxicidade foi avaliada usando Artemia salina Leach. O docking molecular foi utilizado para examinar a interação entre os principais constituintes do OE de V. sebifera e a acetilcolinesterase (AChE), um alvo molecular ligado à toxicidade em modelos de A. salina. O EO obtido do espécime A, coletado em setembro de 2018, foi caracterizado por ser composto principalmente de (E,E)-α-farneseno (47,57%), (E)-cariofileno (12,26%) e α-pineno (6,93%). Por outro lado, o EO do espécime A, coletado em fevereiro de 2019, era predominantemente composto de (E,E)-α-farneseno (42,82%), (E)-cariofileno (16,02%) e biciclogermacreno (8,85%), o EO do espécime B, coletado em setembro de 2018, continha principalmente (E,E)-α-farneseno (47,65%), (E)-cariofileno (19,67%) e α-pineno (11,95%), e o EO das folhas coletadas em fevereiro de 2019 era caracterizado por (E,E)-α-farneseno (23,57%), (E)-cariofileno (19,34%) e germacreno D (7,33%). O EO das folhas coletadas em setembro de 2018 continha (E,E)-α-farneseno (26,65%), (E)-cariofileno (15,7%) e germacreno D (7,72%), enquanto o EO das folhas coletadas em fevereiro de 2019 foi caracterizado principalmente por (E,E)-α-farneseno (37,43%), (E)-cariofileno (21,4%) e α-pineno (16,91%). Entre esses EO, a amostra B coletada em fevereiro de 2019 demonstrou o maior potencial para inibir radicais livres, com uma taxa de inibição de 34,74%. Por outro lado, os EOs do espécime A exibiram os maiores potenciais tóxicos, com um valor de concentração letal 50 (CL50) de 57,62 ± 1,53 µg/mL, enquanto o espécime B teve um valor de CL50 de 74,72 ± 2,86 µg/mL. Os resultados de encaixe molecular sugeriram que as interações hidrofóbicas contribuíram significativamente para a ligação dos principais compostos no EO da amostra B ao bolso de ligação da AChE. |
Palavras-chave: | Myristicaceae Virola Amazon Essential oil Seasonal variation Antioxidant Toxicity |
CNPq: | CNPQ::CIENCIAS BIOLOGICAS::BOTANICA |
Idioma: | eng |
País: | Brasil |
Editor: | Museu Paraense Emílio Goeldi |
Sigla da Instituição: | MPEG |
Citação: | CRUZ, Jorddy Neves et al. Analysis of chemical composition, antioxidant activity, and toxicity of essential oil from virola sebifera Aubl (Myristicaceae). Molecules, v. 29, n. 14, p. 3431, 2024. |
Tipo de Acesso: | Acesso Aberto |
URI: | https://repositorio.museu-goeldi.br/handle/mgoeldi/2675 |
Data do documento: | 22-jul-2024 |
Aparece nas coleções: | Botânica - Artigos Publicados em Periódicos |
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